Informacije i obavijesti

Mala škola Autoškole Donat za vozače početnike: ‘Šest najčešćih pogrešaka kandidata na ispitu vožnje’

By 25. studenoga 2018. 17 siječnja, 2019 No Comments

1.      PROVJERA PROMETNIH UVJETA
Prije izvođenja bilo koje radnje vozilom, vozač je dužan obaviti provjeru prometnih uvjeta. Provjera se sastoji od pogleda u unutarnji i vanjski retrovizor te provjere mrtvog kuta.

2.      DOTICAJ RUBNIKA/NOGOSTUPA
Prilikom skretanja udesno, zadnji kotači rade manji luk skretanja nego prvi kotači što dovodi do doticanja rubnika/nogostupa zadnjim desnim kotačem. Isto tako, kandidati često dotaknu ili udare o rubnik/nogostup prilikom parkiranja unatrag.

3.      NEPOŠTIVANJE PROMETNOG ZNAKA
Položili ste prometne propise, a ovo je Vaša prilika da dokažete kako ih znate. Ne zaboravite što znači potpuno zaustavljanje na znak „stop“, kako trebate postupiti nailaskom na trokut, obavezan smjer i na znak za krivi smjer (autocesta, brza cesta). Ponekad prva ulica desno nije i prva moguća ulica za skretanje udesno.

4.      GAŠENJE VOZILA
Ugasilo Vam se vozilo na semaforu baš kada ste trebali krenuti? Pogledajte mjenjač. Pokušali ste krenuti u drugoj brzini. Prerano otpuštanje spojke (kvačila) kao i nedovoljno gasa dovest će do iste situacije.

5.      NEPOŠTIVANJE SEMAFORA
Prekasno ste uočili semafor i sada naglo kočite? Ugrožavate sigurnost drugih sudionika u prometu.

Ne ubrzavajte vozilo u neposrednoj blizini semafora, pogotovo ako iz veće udaljenosti primijetite da je upaljeno zeleno svijetlo. Postoji mogućnost skore promjene svjetla na semaforu, što dovodi do naglog kočenja.

Uočite dopunske strelice na semaforima i pravodobno reagirajte na njih, ali ne zaboravite izvršiti provjeru prometnih uvjeta.

6.      PRESTROJAVANJE VOZILA
Prestrojavanje u samom raskrižju, preko pune crte, preko prometne trake za vozila javnog prijevoza putnika i neodlučnost zbog krive procjene udaljenosti ostalih sudionika u prometu, pogreške su koje svakako treba izbjegavati.